Search This Blog

19 March 2010

Suntem noi urmasii Romei?

Am ramas cu gandul la cauza in care Romania competitioneaza Ungaria la numarul de fani in Facebook, din ale carei comentarii care am desprins din nou inversunarea importriva maghiarilor. Iti aduci aminte ce isterie au creat meciurile nationalei de fotbal impotriva vecinilor nostri de la vest? Era vremea Romaniei lui Hagi, cand Ungaria abia scotea capul si cred ca-i bateam si cu un picior legat - stadioanele au fost pline ochi. Mai recent, CFR Cluj - Steaua, striga ofensator galeria din Bucuresti: "Ro-ma-nia!" Baietii din politica din centrul tarii voteaza legi neconstitutionale, incercand sa oficializeze maghiara si sa incapaciteze si mai mult tinerii care ar vrea la lucreze la Bucuresti, Timisoara sau Constanta.

Aici e punctul in care am avut tendinta de-a renunta la acest post, gandidu-ma ca va fi folosit pentru a fi fluturat pe la nas "bozgorilor". Bine ca n-are cine :P

Paranteza: S-a gandit cineva cum se simt de fapt maghiarii din Romania? Nu cei politici, cei cei care traiesc intr-o tara care-i condamna si care atunci cand se duc in Ungaria sunt dispretuiti ca romani... cum palaria mea sa nu fii agresiv in manifestarea identitatii tale?! Pe de alta parte, biserica romaneasca din Roma e super cool, nu?

Asadar, adunandu-ma catre subiectul zilei, imi doresc doar sa deschid o usa catre alta abordare a istoriei noastre, un pic diferita fata de ceea ce ni s-a predat in scoli, unde am invatat ca ne tragem din "Traian si Decebal". Pentru documentare am gasit Dacia.org sau Kogaionon.info. Daca stii si alte surse serioase, please share (as "Sharing is Caring").

Citind "Trebuie sa recunoastem ca [...] noi am fost cei mai inteligenti, cel putin in antichitate; in 165 de ani, fara ca romanii sa ocupe 86 la suta din teritoriul Daciei, toti dacii au invatat latina la perfectie, renuntind cu demnitate sa-si mai foloseasca limba lor… barbara. Asa am putut noi sa devenim demni urmasi ai Romei. Acest adevar il invatam in scoli, licee, universitati." (sursa: Dr. Napoleon SAVESCU), ma preocup sa gasesc raspunsuri la o serie de intrebari:
  • cum se face ca atunci cand au negociat conditiile capitularii, dacii si romanii nu au avut nevoie de translatori?
  • de ce romanizarea nu a reusit in insula Malta (ocupata pentru 1088 ani), in Grecia (641 ani) sau Egipt (425 ani)?
  • cum de apa, aer, rau, soare, sarpe, pasare seamana mai mult cu cuvintele din sanscrita, si exista pareri confom carora aqua, aeris, rivus, sol, serpens, passer sunt derivate si nu origine?
  • exista vreo legatura intre steagul dacic si Kukulkan?
  • cat este realitate si cat speculatie in "claim"-ul cum ca civilizatia antica europeana a fost de fapt tracica, cu centrul in spatiul ce delimiteaza azi Romania?
N-am nimic cu nimeni, mai ales cu romanii (m-as supra-evalua gandindu-ma ca ma supar pe o civilizatie :p) - as prefera sa vad in jurul meu macar infrastructura romana in detrimentul obiceiurilor fanariote - insa am o curiozitate vis-a-vis de originea noastra, pe care as dori sa o validez cu ajutorul celor doi cititori ai blogului. Asadar, de unde crezi ca venim?

Motanul imi va comunica telepatic parerea lui - btw, cauta etimologia cuvantului "pisica" - e fun.

2 comments:

  1. Pentru istoria recenta cauta te rog: "Furtul unei naţiuni: România, de la comunism" Tom Gallagher

    ReplyDelete
  2. ca tot zici de infrastructura (daca il stii asta e, il mai citesti o data :)
    - cica sapa nemtii in pamant si gasesc niste cabluri de cupru; ajung la concluzia ca stramosii lor cunosteau si aveau creata infrastructura de telefonie pe cablu.
    - sapa americanii in pamant si gasesc niste cioburi; ajung la concluzia ca stramosii lor cunosteau si aveau creata infrastructura de telefonie si servicii de date pe fibra optica.
    - sapa si romanii si nu gasesc nimic; ajung la concluzia ca dacii aveau telefonie mobila.

    ReplyDelete