Search This Blog

20 October 2010

Proprietatea

Ma gandeam la o discutie pe care am avut-o cu ceva vreme in urma cu un domn respectabil; la un moment dat a aparut ideea cum ca lumea s-a schimbat la aparitia conceptului de proprietate, legiferata. A trecut atunci pe langa mine.

Discutam undeva prin vara cu un bun prieten conceptul de "car sharing" pe timp de criza. Cum ar fi ca patru persoane care stau in aceeasi zona si lucreaza in aceeasi zona sa imparta o masina,pe care eventual s-o conduca pe rand. Cum s-ar reduce costurile si numarul de masini pe strada.

Punand cele doua discutii cap la cap, am inceput sa ma intreb cat de folositor este conceptul de proprietate. Oare realizam cate aduce dupa el? Cate institutii, legi, procese, cat timp si energie cheltuim fiecare dintre noi, in fiecare zi, doar pentru ca fiecare trebuie sa aiba ceva? Ca e o haina, o masina, o casa, o idee, nu conteaza. Trebuie sa avem. Si sa fie cat mai mult. Si cat mai mare. Si sa fie al nostru, neaparat. Declaratii, acte, impozite, asigurari, intretinere, taxe, cozi, inmatriculari, cadastru, facturi... si oamenii din spatele tuturor acestora (si inca multe la care nu ma gandesc acum). Plus ca nu ar mai avea cine si ce sa fure. Daca tot nu poate sa vanda mai departe, pentru ca nu o sa fie nimeni proprietar. Deci nici crime care sa aiba jaful ca mobil.

Ce s-ar intampla daca am promova conceptul de "folosinta"? Drept de folosinta in loc de drept de proprietate. La ce bun sa am ceva daca nu-l folosesc? Sa fie un fel de comunism in care contribuim toti de exemplu la un parc de 1 milion de biciclete in Bucuresti. Si ele stau peste tot in parcari, si cand ai nevoie iei una si te duci unde ai nevoie.  Sa ai un sistem de telefonie in care iti bagi CNP-ul si apoi poti suna pe cine vrei;  telefoanele sa stea pe strada din 5 in 5 m.

Pot aparea o multime de pareri contra, majoritatea probabil vor fi de natura logistica si sociala, de principiul ca "daca eu muncesc mai mult de ce sa nu am mai mult". Pai de ce sa ai daca nu folosesti? Iar la partea logistica, mi-e greu sa cred ca nu am gasi solutii care sa regleze un astfel de sistem atata timp cat gasim mereu solutii pentru a avea cat mai mult si a regla sistemul bazat pe avere.

Sa ne intelegem: nu sunt comunist, fac urat la nedreptate si la bani cazuti din pom; Mi se pare insa interesant daca ne punem un pic capetele la contributie - ce-ar iesi dintr-un sistem in care puterea de a folosi ar fi mai importanta decat cantitatea detinuta.

Dar probabil asta se va intampla atunci cand vor disparea lanturile groase si crucile de 30 cm de la gat.


1 comment:

  1. Pai...din prima ma gandesc la urmatoarea chestie: 4 oameni - 1 masina. Eu trebuie sa trec pe la medic inainte de munca, ceilalti nu. What then?
    Sau, eu am concediu si as vrea sa ma duc la munte/tara/mare/cumparaturi. E mai rapid si comod cu masina, uneori mai ieftin. What then?
    Cred ca e vorba, intro oarecare masura despre confort si oarecare independenta.
    S-ar putea aplica atunci cand nu vom mai avea nevoie de ele, dar...in ideea ca egoismul este natura umana, se va putea pune in aplicare atunci cand nu vom mai fi oameni :)

    ReplyDelete